Sliter du med spilleavhengighet?

By Max Axel

Sliter du med spilleavhengighet?

Dominerer gambling livet ditt?

Har gambling blitt en dominerende del av livet ditt, og påvirker det dine tanker, følelser og handlinger? Har du kontroll over dine spillevaner?

Daglig påvirkning av spilling

Spilling kan være det første du tenker på når du våkner, og det siste før du sovner. Det kan ha erstattet mange av dine daglige aktiviteter, og krever stadig mer tid og penger. Arbeid, familie, venner, og andre sosiale forpliktelser blir ofte satt til side for å gi plass til mer spilling. Til tross for destruktive konsekvenser, kan det virke nesten umulig å slutte.

Lær mer om spillavhengighet

Lær mer om dataspillavhengighet og sjekk om du spiller for mye her.

Du er ikke alene

Mange mennesker, både menn og kvinner i alle aldre og yrker, sliter med gamblingproblemer.

Test om du har et spilleproblem

Hvis du har spilleproblemer, kan du fortsette å spille til tross for alvorlige personlige, økonomiske og sosiale konsekvenser. Tanken om å vinne tilbake tapte penger ved å satse enda mer penger er urealistisk og kan ofte forverre problemene.

Forstå hvorfor det er vanskelig å slutte

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor du som spiller ikke bare kan slutte. Det er lett å prøve å skjule konsekvensene av spillingen, noe som gjør den til en skjult avhengighet. Skammen over å spille gjør det vanskelig for mange å søke hjelp, eller de søker hjelp sent.

Årsaker til spilleavhengighet

Årsaken til spillavhengighet er et komplekst samspill mellom individuelle faktorer, samfunnet vi lever i, og mekanismer i spillet.

Individuelle faktorer

Individuelle faktorer kan få deg til å fortsette å spille selv etter tap. Psykologiske og biologiske faktorer som arv, personlighet, holdninger og vanskelige opplevelser i livet kan bidra til din spillevane. Typiske personlighetstrekk som gjør personer sårbare for spilleproblemer kan være impulsivitet og et stort behov for spenning. Vanskelige livserfaringer kan inkludere behovet for å rømme fra virkeligheten, mobbing, ensomhet eller dårlig økonomi.

Samfunnets rolle

Spill er bredt akseptert som underholdning i samfunnet. Det er lett tilgjengelig, og det er mye markedsføring for spill på nett og TV. Alle historiene om store gevinster gjør det lett å drømme seg bort og ønske det samme for seg selv.

Hjernens belønningssystem

Når du først har begynt å spille, er det elementer i spillet som holder deg fast. Belønningssystemet i hjernen blir påvirket slik at du ønsker å fortsette med aktiviteten. Lyd og lys brukes som belønning ved gevinster og nestengevinster. Tilbud om jackpoter, hurtige spill, illusjon om kontroll, enkel betaling, tilgjengelighet og innsatsstørrelse gjør det fristende og lettvint å øke innsatsen. Reklame for høy utbetalingsprosent lurer også spilleren til å tenke at man får det meste av innsatsen tilbake.

Beskytt deg mot spill

Ta pauser eller ekskluder deg selv

Om du tror du har et spilleproblem, eller om du vil beskytte deg selv fra å bli fristet til å spille, kan du ta pauser eller ekskludere deg selv. Både Norsk Tipping og Norsk Rikstoto lar deg ta pauser for en periode du selv bestemmer. Du kan også ekskludere deg helt fra pengespill.

Legg igjen en kommentar